HISTORIA

Vaasan Karateklubi on perustettu vuonna 1977 nimellä Shotokan Karate Vaasa Ry ja kuten nimestä voi päätellä oli ensimmäinen tyylisuunta Shotokan. Sopivien vetäjien puuttuessa ja koska silloinen leiritoiminta oli
voimakkaasti Shorinji-Ryu painoitteista niin tyylisuunta päätettiin vaihtaa Shorinji-Ryu:ksi.

2000-luvun alussa Vaasan karateklubissa harjoitteli pitkään kaksi eri tyylisuuntaa eli Ahti Vallivuoren vetämä senioripainoitteinen Gijomon-Kai ja mm. Mikko Männikön ohjauksessa ollut Shorinji-Ryu. Vuoden 2005 marraskuussa oli senioriryhmän viimeiset harjoitukset ja Shorinji-Ryu tyylisuunta on vaihtunut Koryu Uchinadiin. Tähän on voimakkaasti vaikuttanut läheiset suhteet Pietarsaarelaiseen Ante Brännbackaan joka on Koryu Uchinadi Finlandin johtohenkilöitä.

Vuosien varrella Vaasan Karateklubin jäseniä ovat ollet lukuisat tunnetuksi tulleet Vaasalaiset kamppailulajien harrastajat.

Junioritoiminta aloitettiin vuonna 1989 Pekka Kedon toimesta ja alaisuudessa. Junioritoiminta jatkuu edelleen vireänä ja junioreita käy aktiivisesti treeneissä noin 30 kpl. Junioreiden tyylisuuntana on Shoko-ryu joka on lyhyesti sanottuna Suomessa kehitetty 1970 -1980 Shorinji-Ryuhun perustuva tyyli.

KORYU UCHINADI

Koryu Uchinadi tarkoittaa vapaasti käännettynä vanhaa okinawalaista       kamppailutaitoa. Karaten levittyä Okinawalta Japaniin ja maailmalle harjoittelun pääpaino tuli olemaan ihmisluonteen ja harrastajien fysiikan kehittämisessä sekä kilpaurheilussa. Okinawalainen karate taas keskittyi toimivaan itsepuolustukseen apuvälineenä vanhat liikesarjat eli katat.
Koryu Uchinadissa tehokkaiksi havaitut tekniikat on systematisoitu toimivaksi kokonaisuudeksi. Opetuksessa käytetään moderneja opetusmetodeja ja nykypäivän valmennustietoutta. Tekniikoiden suoritustapaa pyritään jatkuvasti parantamaan kriittisellä ajattelulla ja tieteellisellä lähestymistavalla.

Ante Brännbacka, Koryu Uchinadi 5.dan Renshi
Koryu Uchinadi Finland

Nimi Koryu Uchinadi muodostuu useasta kirjoitusmerkista eli kanjista:

  • ko - vanha,  muinainen
  • ryu - virta, virtaus, suunta, tyylisuunta
    -> Koryu - vanhan tyylin (Korostaa että kyseessä on klassinen kamppailutaito, eikä moderni kilpalaji)
  • uchinachu - nimi, jota okinawalaiset käyttävät itsestään, okinawalainen henkilö
  • di (ti, te) - käsi, tekniikka, kamppailutaito
    -> uchinadi - okinawalaiset kamppailutaidot (Kertoo, että kyseessä on okinawalainen laji)
    -> Koryu Uchinadi - vanhan tyylin okinawalaiset kamppailutaidot

Koryu Uchinadi on siis eräänlainen modernin karaten esi-isä.

Koryu Uchinadi - sensei Patrick McCarthyn tutkimusten tulos

Koryu Uchinadi on hanshi Patrick McCarthyn keräämä nykyaikainen tulkinta vanhoista okinawalaisista ja kiinalaisista kamppailutaidoista sekä kokoelma yleismaailmallisista periaatteista, joihin kaikki aseeton kamppailu perustuu. Laajan tutkimustyön jälkeen Patrick McCarthy löysi paljon yhtäläisyyksiä eri kamppailulajien välillä. Jos katsotaan pintaa syvemmälle, kaikki aseeton kamppailu perustuu samoihin periaatteisiin, koska lähtökohtana on ihminen. Riippumatta missä päin maailmaa ollaan, ihmisvartalo on samankaltainen: kaksi kättä, kaksi jalkaa, yksi pää, nivelet taipuvat tiettyyn suuntaan ja niin edelleen.

Shoko-ryu on Suomessa kehitetty, Suomen Karateliiton hyväksymä ja sen alainen tyylisuunta. Tyylisuunnan perustana ovat 1970- ja 1980-luvuilla Suomessa Shorinji-ryun nimellä harjoitellut tekniikat.  Shoko-ryu on tyylisuuntana käytännönläheinen, suoraviivainen ja urheilullinen. Tyylisuunta painottaa paritekniikoita ja ottelemista, nopeita ja teräviä lyöntejä ja potkuja sekä realistisia voimakkaita suorituksia. Näyttävät mutta usein teholtaan teoreettiset tekniikat on karsittu minimiin. Toisin kuin useimmilla muilla tyylisuunnilla, Shoko-ryu -tyylisuunnalla on yhden pääopettajan sijaan viisihenkinen dan-kollegio, joka myöntää tyylisuunnassa suoritetut mustat vyöt.

 

Shorinji-ryun perustaja oli Sōke Isamo Tamotsu (1919–2000) vuonna 1955. Zen Nippon Shōrinji ryū Renshinkan Karate-dō -tyyli perustuu lukuisten kamppailulajien tutkittuihin oppeihin. Tekniikkaa erityisesti on hiottu todellisen taistelun ja kamppailun kannalta muun muassa Kiinasta ja Taiwanista saaduin kokemuksin. Sōke Tamotsu halusi kehittää ottelutapaa turvallisemmaksi ja tehokkaammaksi. Tyylisuuntaan vaikuttivat suuresti esimerkiksi okinawalaiset mestarit Joyen Nakazato, Zenryō Shimabukuro (1908–1969) ja Kyan Chōtoku (1870–1945). Heistä esimerkiksi Kyan oli tunnettu hyppytaidoistaan, joka näkyy Shōrinji ryūn tekniikoissa tänä päivänäkin.


Shōrinji-ryū Karate-dō eroaa muista tyyleistä pyörivien tekniikoiden, potkupainotteisuuden ja hyvin sovellettavien tekniikoiden, hyppypotkujen ja -lyöntien käytössä. Tyylissä edellytetään melko pystyjä ja kapeita otteluasentoja mm. etäisyyden, vauhdin ja turvallisuuden säilyttämiseksi. Lisäksi sillä on oma erottuva ottelumuoto Bōgu-tsuki, jossa kilpailijat varustetaan muun muassa rintapanssarilla, kypärällä, alasuojilla, säärisuojilla ja hanskoilla. Tässä ottelutyylissä täyskontakti on sallittu.1970-luvun alussa Suomeen tullut tyylisuunta on eräs yleisimpiä Suomessa harjoitettavia karaten tyylisuuntia. Suomessa nykyään harjoiteltavat Shōrinji-tyylisuunnat ovat Kokusai Shōrinjiryū Karatedō ja Shōrinjiryū Renshinkan Karatedō.